dimarts, 25 de setembre del 2007

Eufemismes polítics

Ens situem en el darrer plenari de l’Ajuntament de Blanes, celebrat el dilluns 24 de setembre. Punt setzè de l’ordre del dia, EUIA i ICV presenten una Proposta en relació a les revisions medico-esportives. Comença la batalla entre l’actual regidor d’esports, Anselm Ramos, i l’antic regidor, Joan Salmerón. Ball de xifres, de subvencions, d’edats, retrets...però amb una conclusió final que el mateix Salmerón va esmentar. L’Anselm mai havia cregut amb aquestes revisions, i per això, en virtut de la legitimitat del càrrec de responsabilitat que actualment ocupa, decideix acabar amb les revisions medico-esportives. Després d’un ball bastant mogudet, l’Anselm es disculpa enfront d’en Joan pel to utilitzat. Calma relativa.

Però res més lluny de la realitat. Josep Marigó, portaveu PSOE-PSC, agafa la paraula per increpar l’actual regidor d’esports. Tothom es mira i pensa si s’ha begut l’enteniment. Paraules com “feixista”, “dictador” circulen per la sala a tota pastilla. I recordem, que ja no estem en el punt quinzè referent a la condemna a les agressions feixistes patides per Blanes, sinó parlant de revisions mèdiques.
La crítica continua amb una recriminació per haver eliminat les revisions sense haver-ho discutit com a mínim en el Ple, per respecte al màxim òrgan sobirà de representació dels blanencs i blanenques.


Aquí és on em vull aturar. Abans de tot recomanaria que tothom veiés l’emisió del Ple que farà aquesta nit Televisió de Blanes. Més que res, per demostrar que no m’invento res i molt menys que està tret de context.
Ara que en Josep està a l’oposició, vol ser el màxim garant de la figura del Ple. Una persona que no fa pas gaire temps es va negar repetidament tancar el famós “pàrquing” d’autocaravanes tot i perdre la votació al restar el govern en minoria. Una persona que no va mostrar cap mena de respecte per la voluntat democràtica del poble, expressada en el seu òrgan més representatiu, que fa possible l’anomenada autonomia municipal, ja que després d’haver transcorregut molt de temps es va negar repetidament a la clausura de l’aparcament. Aquesta decisió va comportar una allau de crítiques, rebuig del sector, cartes al director a diferents mitjans de comunicació, dimissió del president de l’Associació de Càmpings de Blanes i fins i tot una clausura simbòlica per part de les JERC que va ser qualificada com Kale Borroka pel mateix alcalde del moment. A més els va titllar d’immadurs després de ser considerat “feixista” per aquest col·lectiu, i els va recordar que no hi havia res més feixista que anar per les nits a fer bandalisme. També els amenaçà d’emprendre unes accions legals que mai es van produir.

Per intentar salvar la cadira, com fan la immensa majoria dels polítics, va cercar a corre-cuita alguna habilitació legal que atorgués legitimat allò que és incomprensible i del tot condemnable, no complir amb les decisions del Ple. Tanmateix, els serveis jurídics van considerar que el plenari no té competències sobre sobre gestió executiva tal com esmenta la Llei 7/1985 Reguladora de les Bases del Règim Local, tot i que el mateix temps van aclarar que davant la decisió vinculant de l’acord del plenari, ens trobaríem amb una batalla jeràrquica, que al meu entendre seria preferent la decisió del Ple al ser l’òrgan sobirà per excel·lència de l’administració local. Com tots sabem la història acabà amb l’entrada del nou govern i el tancament del famós “pàrquing” per decret de l’actual alcalde.

Coses de la vida, mig any després d’aquest episodi, ara tot un ex-alcalde és qui es refugia sota l’ampara de la crítica d’una decisió política d’un regidor amb l’única crítica de ser feixista i dictatorial l’actitud de l’actual regidor d’esports. Podem estar d’acord o no amb la decisió, particularment penso que mai es tindria d’haver eliminat sense tenir alternativa, però mai a la vida es poden donar lliçons de democràcia i tolerància quan tens un passat molt fosc al teu darrera a l’haver-te passat pels “cantamplines” la decisió soberana del Ple de Blanes.

7 comentaris:

Marc Puig ha dit...

actuacions com aquestes (la dels polítics citats)són les que transormen la política amb un joc absurd per la majoria de la societat.

No vaig poder escoltar ni veure el ple en directe( ha començat el curs universitari i encara no hi ha forma d'escoltar radio blanes des de barcelona)

Però vaja vist aquest comentari i les post en directe d'en Joan Puig, m'en faig una idea


Salut

Anònim ha dit...

Una precisió Marc, qui era el penúltim regidor de l'àrea de comunicacions de l'ajuntament de Blanes? Ho dic pel fet que ràdio Blanes i TV de Blanes continuen sent pitjors que TeletaxiTV.

Anònim ha dit...

Home, jo crec que Ràdio Blanes mai no es podrà escoltar des de Barcelona. No sé quantes emissores de ràdio hi ha a Catalunya, però si que sé que hi ha uns 900 municipis. I perquè s'escoltin a Barcelona totes les emissores de tots els 900 municipis enquibint-les a dintre del dial, francament ho veig una mica difícil.

No ens desviem del tema, jo crec que la qüestió de fons important és la que ha plantejat tal-com-raja, que és la del respecte a l'òrgan del Plenari de l'Ajuntament.

Et felicito pel teu article, tal-com-raja, molt ben argumentat i elaborat. Hi coincideixo.

Marc Puig ha dit...

Hem sembla que és bò, anonim 1 que en un moment o altre tots els polítics en fallat en alguna cosa o altre. Tambè és cert que en el tema mitjans estem en una mencança clara, i que en els propers anys, i per la implicació de la TDT, actualment fer una gran inversió en millorar els mitjans de comunicació de blanes seria un xic agosserat sapiguen que d'aqui poc hi ha la desconexió analogica i que tvblanes en principi ha d passar en format TDT juntament amb la selva maritima(Blanes, Lloret i tossa)i que aquest canvi suposaria una altre inversió

Per tant tota aquestes millores necessaries als mitjans locals, torno a repetir, segurament les coses a mitjans s'haguessin pogut fer millor politicament, però recordo que el regidor tant sols és una peça més de l'empresa de mitjans i que el màxim dirigent és l'Alcalde, però això tampoc ha de ser una excusa, per tant i un cop més, és una de les virtuts o defectes de la gent de ERC, reconeixem un error igual que hem fet altres cops, i que segur que en continuarem fent d'errors, com tothom.

Fet el mea Culpa, dir nomès al 2n anonim que actualment podria ser possible escoltar radio Blanes dsde bcn, tal i com puc escoltar entre moltes altres i per exemple, Radio Cerdanyola des de Blanes. i això es pot fer a travès de la xarxa, i així no nomès es pot escoltar des de BCN sinò que des de arreu del món.

Per tant esperem a l'era digital, a l'aplicació d'questa als mitjans i haviam si la cosa millora

Anònim ha dit...

Com que vaig escoltar el Ple, en el que em fixo és en el que comenta Tal-com-raja en la seva entrada, que és l'actitud d'una persona que va desacatar una decisió del Ple municipal quan era la màxima autoritat de Blanes, i que ara, per molt menys: perquè el regidor d'esports parla amb les entitats esportives (però sense desobeir cap decisió de Ple), només per aquest fet, Marigó ara titlla de "feixista" i "dictador" al regidor d'esports.

Aquest "anar-se'n de la llengua", deixa en molt mal lloc a Marigó, que en el seu moment va cometre un acte moltíssim més reprovable que el de Anselmo (Salmerón també parlava amb els clubs esportius igual com ho fa Anselmo), i en canvi, Marigó és capaç de titllar en un Ple al regiodor d'esport, de "feixista".

Quan deia aquest insult, Marigó no era conscient dels seus actes passats però recents, del seu deacatament i desobediència a la institució DEMOCRÀTICA del Ple.

El grup socialista ha perdut el Nord.

talcomraja ha dit...

Jo només vull afegir després de llegir els comentaris que com a mínim es podria tenir les actes aprovades dels Plens actualitzades a internet. Actualment l'última acta que es pot revisar és del 30/04.

http://www.blanes.cat/acords.nsf/PLE

Anònim ha dit...

Pregunta: de que serveix tancar el parking d'autocaravanes si durant tot l'estiu i inclús ara hi han caravanes per tot el parking i per tot Blanes? realment aquesta decisió sense control posterior FA RIURE.