dimecres, 17 d’octubre del 2007

Pistoletes de raigs, “d’ultres”

Taser X-26 no és ni un nou component químic, ni una nova immobiliària que vulgui patrocinar-me el bloc, sinó una marca de pistoles elèctriques que ha aparegut al mercat com una alternativa a la utilització de les armes de foc.
La polèmica d’aquesta andròmina rau en les descàrregues que produeix, les quals ronden els 50.000 volts a baix amperatge, fet que provoca una paralització muscular que causa dolor, i el que és més perillós, sense deixar-ne rastre, susceptibles per tant de ser utilitzades d’una manera abusiva davant aquesta aparença d’impunitat. Els agents es defensen esmentant que alguns models porten incorporades un aparell que grava tota la intervenció, i que posteriorment es pot descarregar informàticament, i unir-se a l’atestat policial. Però, com tot resulta ser manipulable.

L´Ajuntament de Blanes és l´únic consistori de Catalunya que ha reconegut disposar de dues d´aquestes armes d’aquest model -fet que s’agraeix-, tot i que es sospita que fins a 18 ajuntaments catalans n’han adquirit.
Pel que fa a la normativa, les CCAA tenen competència per a coordinar l’actuació de les policies locals en l’àmbit de la seva comuntiat, determinant els mitjans tècnics i l’armament necessari que tindran els Cossos de Policia Local. Aquesta llei preveu que els policies portaran l’armament que els hi sigui assignat, sense determinar amb exactitud quin té de ésser el seu equipament bàsic, ni l’opcional.


La coneguda ONG, Amnistia Internacional (AI), va presentar aquest passat setembre un informe sobre l’ús de pistoles elèctriques per part de les forces de seguretat espanyoles.
AI ha posat el descobert que des de la implementació d’aquestes pistoles a més de 85 països, en aquests, han augmentat les denúncies per tortures i tractes abusius, així com les morts en comissaries.
L’informe esmentat comenta que aquesta arma es sol utilitzar contra persones que ja es troben sota custòdia o control de la policia, i en moltes ocasions, després d’haver experimentat múltiples descàrregues. Els agents plantegen l’ús d’aquestes com una alternativa a un ús de la força que en moltes ocasions esdevé necessària. Al·leguen que mitjançant aquestes armes es poden salvar vides i evitar lesions greus al no estar obligat l’agent actuant a recórrer a les armes de foc convencional.
Resulta evident que les armes Taser són menys letals que les de foc, però malgrat tot l’estadística ens mostra que en els països on s’ha estès l’ús d’aquestes armes, a la pràctica rarament s’utilitzen com alternativa a les armes de foc, i malauradament, són moltes les ocasions que són utilitzades en circumstàncies absentes de risc per la integritat física de l’agent actuant i/o de tercers sense una proporció directa amb l’amenaça que afronten.

Per altra banda, trobem motius de preocupació de naturalesa mèdica. Així, no s’ha demostrat que les armes Taser siguin segures, és més, s’ha demostrat la relació directa de la utilització d’aquesta arma amb la mort de fins a 269 persones als EUA. Persones que pateixen del cor, sota els efectes d’alguna droga, dones embarassades, menors i ancians són col·lectius que semblen estar amb més perill davant l’utilització de la pistola elèctrica. Fins i tot ja trobem un cas a l’estat espanyol. La mort d’un agricultor, en un Cuartel de Roquetas del Mar (Almeria), provocada per una o cardio-respiratòria aguda. Sobre aquest cas, només dir que ja hi ha sentència judicial on es condemnar a vuit guardia civils per la mort provocada per l’ús d’armes de defensa elèctriques no reglamentàries.

Ens trobem doncs, en una falta de control i coordinació en relació aquesta qüestió, on moltes coses trontollen. que la normativa impedeix que l’usin la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, per què uns si, i altres no? A més, el govern tindria d’actuar per pal·liar aquests seriosos motius de preocupació en matèria de drets humans, per adoptar mesures en tota la jurisdicció per prevenir la tortura i tractes cruels, degradants i inhumans, així com garantir la integritat de les persones .


Però nosaltres tranquils, ja que com va dir el Cap de Policia de Blanes, l’ús està regulat per una norma interna del cos de Blanes. Ara sí que em quedo tranquil. Prou feina tenen en conèixer les extenses i enrevessades Ordenances, que per cert NO els coneixen en profunditat, que ara ens volen fer creure que són prou aptes ja no per portar i utilitzar una andròmina discutible, sinó per fer ells la normativa! Sigui com sigui, els agents frisen per tenir-les (observar comentari del d'en PeInG) a les mans, per a quin motiu?

Esperem no tornar enrera com els crancs. Blanes ja ha sortit als diaris per tenir aquestes pistoles, segurament amb més ressò que el patrocini del sr. Meca, esperem que ara hi hagi seny entre tots, proporcionalitat, i que els agents entenguin les situacions aptes per usar-les. Així, esperem – fins i tot resem- que no es destapin fantasmes del passat, i no tornin a succeir fets, com a mínim amb indicis sospitosos, d’haver existit actes de tortura a la comissaria de Blanes.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Més perillosa és la llibreteta que sempre porten a punt a la butxaca per multar. O la llèngua i mala educació que ténen alguns d´ells. Ah! Per cert, molts ni pàrlen el català! Increïble! I sense parlar de la passivitat de molts d´ells davant d´actes incívics. Quin chollo que ténen tots plegats,... van a esmorzar al bar (a qualsevol) sense presses...quan es costa tot això als ciutadans???
Renovació ja, Sr. Torrecillas!

Anònim ha dit...

La policia ha estat creada per protegir el sistema dels ciutadans. La veritat que l'estri aquest sembla tret d'una peli d'en salsaneguer. Bona nit i tapat!

Anònim ha dit...

El taser ben utilitzat esta be.Recorda el mort a Malgrat,per sis trets dels mossos,si tinguesin un taser no hauria mort....no?
A New york tota la poli porta un,les estadistiques diuen que funciona.....

talcomraja ha dit...

A l'esquizofrènic de Malgrat, que malauradament va ser tirotejat, és una de les persones susceptibles de patir parades cardio-respiratòries producte de la descàrrega, més si es troba en un estat totalment alterat. Per tant, segurament un subjecte vàlid.

Per altra banda, les estadístiques a EUA diuen que ja ha provocat 260 morts. Si això és funcionar...

Finalment crec, que un cop verificat i arrenjat el seu funcionament, podrien ser vàlides però mai per un policia local que en principi té encarregades altres funcions

PDB-PROA ha dit...

NOTA DE PREMSA DEL PDB (Partit Democràtic Blanenc).

Davant les greus acusacions fetes pel grup municipal socialista, amb l’única finalitat de desviar l’atenció i que no es parli del desdoblament de la NII per Blanes o de la marxa enrere del passeig s’Abanell, coses de les quals el Josep Marigó és el principal culpable, no han dubtat gens a fer tot el mal possible i ficar-se a la vida privada de la família Bassols per intentar implicar-hi al PDB (Partit Democràtic Blanenc) i crear fissures amb l’equip de govern. Casualment aquesta persona era qui deia, durant la campanya electoral, que en política no s’hi val tot i que s’han de respectar les persones; una vegada més, mentia a tota la ciutadania.
A la reunió del PDB del passat dilluns dia 15 d’octubre, el Sr. Victor Bassols, que des del mes de juny col.laborava gratuïta i desinteressadament amb el regidor d’Esports de l’Ajuntament, ha deixat en mans del Consell Executiu del partit la possibilitat d’ocupar un càrrec de confiança del PDB, fet que li agraïm i lamentem a la vegada, per les seves importants aportacions, ja que de cap manera l’aptitud per desenvolupar un càrrec pot estar vinculada a les faltes administratives que pugui haver-hi en un determinat moment.
En qualsevol cas, el Partit Democrátic Blanenc accepta que posi “el càrrec” a disposició del partit i valorarà la comprovació legal dels possibles deutes abans de pendre qualsevol altra determinació, i no vol entrar en aquest joc brut del grup socialista, el transfons del qual no es altre que intentar paralitzar els importants projectes que des de l’equip de govern s’han iniciat amb les diferents regidories i que amb pocs anys posaran a Blanes al lloc que li correspon.
El Sr. Marigó encara no ha assimilat la seva derrota electoral i vol justificar la seva incompetència exigint responsabilitats als altres, quan ell durant la seva legislatura ha estat incapaç de fer-ho amb els seus propis regidors i amb els seus còmplices d’EUiA. I si vol parlar de deutes, que expliqui a la ciutadania blanenca per què només amb l’empresa FCC va deixar per la seva ineptitud de dirigir un poble, un deute de 1.000.000.000 de les antigues pessetes, entre d’altres, i ara ens vol dir com em de fer les coses. ........ Sobren els comentaris........


Signat: Partit Democràtic de Blanes

Anònim ha dit...

Molt bones talcomraja, em sembla que no estas molt informat sobre l'arma taser.
El taser és un arma elèctrica que està permesa la seva utilització per tots els agents de l'autoritat, altra cosa és que s'els assigni o no, com és el cas de Blanes.
Comparar l'informe que ha presentat AI, que es basa en la policia americana és subrealista, perquè no es pot comparar aquella policia amb la que tenim a aquest país. Per sort en aquest país no tothom porta arma i la policia no demana les coses a punta de canó.
En quant al que comentes sobre les parades cardiorespiratories i demés... crec que també t'equivoques. Només fer esment a que quan s'utilitza un desfibrilador amb una persona amb un marcapasos aquest rep una descàrrega molt més brutal que la del taser i no es moren. El que fa mal és l'amperatge i no el voltatge, per fer-te una comparació una bombeta de casa pot tenir uns 4 ampers i el taser només te 0,0021.
Per altra banda crec que parlas de forma molt extensiva i a part de copiar altres comentaris que s'han estés per altres webs, desconeixes tant la seva utilització com les situacions en que es pot utilitzar.
Per posar-te un exemple clar a on crec que es podria utilitzar seria, un home que te al seu nadó amenaçant-lo amb un ganivet, la solució és dificil, però gràcies al taser pots paralitzar a l'home sense que el nadó pateixi i sense haver de disparar amb un arma de foc a aquesta persona.
Per últim dir-te que a ningú li agrada portar armes que puguin ocasionar mal, i menys haver-les d'utilitzar, però desgraciadament en aquesta societat també hi han situacions molt dificils de solucionar i l'opció de tenir una eina més a utilitzar no veig que sigui una mala opció. Dir-te que aquesta eina està molt controlada i tot el que es fa amb ella queda registrat donant garantia de com s'utilitza.
No vull fer canviar la teva opinió, ni molt menys, però si fer-te reflexionar que abans de publicar una notícia com la que has publicat t'informis una mica més. Segur que no tot és tant negre com ho pintes.
Felicitats pel teu blog.

Anònim ha dit...

M'ha costat trobar-lo però aquí us deixo un cas en el que trobo molt ajustat l'utilització del taser.

http://es.youtube.com/watch?v=oSBXVgpchVQ

Anònim ha dit...

Em sembla anònim que tu també t'equivoques. El que m'agrada d'aquest bloc és precisament que la informació està contrastada contínuament amb enllaços.

Anònim ha dit...

Bones Josep, no és que vulgui polemitzar sobre el que es publica en aquest web, per que no ho faré, però la meva opinió també està fonamentada.

L'informe d'AI, pel que fa a les recomanacions, és una còpia a l'informe final sobre la letalitat del Taser del Tribunal Superior del Comtat de Metro-Dade Miami (segons es pot llegir a la webpolicial.info).
Aquí et deixo l'enllaç a l'informe.
http://miamisao.com/publications/grand_jury/2000s/gj2005s.pdf

Les recomanacions d'Amnistia Internacional son pràcticament copiades de l'informe fet en el seu moment per part del Comtat de Metro-Dade de Miami, en la seva decisió final sobre l´ús d'aquestes armes per part de la policia local. En el treball de recerca (còpia i enganxa) d' AI han obviat incorporar cap referència als mecanismes automàtics d'auditoria de l'arma (gravació data, hora, temps d'utilització i vídeo), ni tampoc dades sobre la reducció de lesions en reduccions tant a policies com a persones objecte de la detenció. Tampoc s'indica que en alguns estudis es quantifica en un 85% l'efectivitat de l'instrument i en canvi es centra en els possibles casos minoritaris en que l'arma podria ser utilitzada com a instrument de tortura o tracte degradant. A cap de les notes a peu de pàgina es citen d'on s'han extret algunes recomenacions que consten als informes originals.

Espero haver aportat una mica més d'informació al tema, sense cap intenció de polemitzar.

Salutacions a tothom.

Anònim ha dit...

Us torno a deixar l'enllaç de l'informe que s'ha tallat l'adreça.
La poso en dos línies.

http://miamisao.com/publications/
grand_jury/2000s/gj2005s.pdf

Anònim ha dit...

La muerte de un inmigrante por una pistola Taser agita a Canadá
Robert Dziekanski recibió el impacto de 2 dardos de 50.000 voltios.

16/11/2007 JOAN CAÑETE BAYLE

comentarios enviar imprimir valorar añade a tu blog

Foto:VIDEO Edición impresa en PDF

Esta noticia pertenece a la edición en papel.

Ver archivo (pdf)



Secuencia en la que se ve cómo Dziekanski se protege (arriba) y cómo es inmovilizado por los agente
Foto:VIDEO
Canadá se debatía ayer entre el estupor y la indignación tras haber visto en un vídeo la muerte del polaco Robert Dziekanski en el aeropuerto de Vancouver. Dziekanski murió tras recibir dos dardos eléctricos disparados por la Policía Montada con la pistola Taser, cuya potencia por proyectil se calcula en 50.000 voltios. La policía había dicho en un principio que Dziekanski estaba fuera de control y que no tuvo más remedio que intentar inmovilizarlo, pero las imágenes muestran a un hombre desorientado, que no habla inglés y que tras recibir el primer impacto, se desmorona entre gritos de dolor.

Los hechos sucedieron el 14 de octubre. Aquel día, Dziekanski aterrizó en Vancouver procedente de Alemania para encontrarse con su madre, Zofia Cisowski, que vive en Canadá. Era la primera vez que Dziekanski cogía un avión, y madre e hijo quedaron en verse en la zona de recogida de equipajes. En lo que Zofia no cayó fue que en el aeropuerto de Vancouver la sala de recogida de equipaje se está en una zona de seguridad al que solo tienen acceso los pasajeros. Zofia, tras esperar durante seis horas sin que nadie le dijera nada sobre su hijo, se fue.

Pero dentro estaba Dziekanski. El vídeo lo muestra sudoroso cuando hacía ya 10 horas que había aterrizado. En las imágenes --grabadas por un pasajero y emitidas con el permiso de Zofia-- se ve al hombre intentando construir una barricada y destruyendo mobiliario. En un momento se acercan cuatro agentes que, tras 30 segundos de imposible conversación en inglés, le disparan. Dziekanski se desmorona, y los agentes le vuelven a disparar y se abalanzan encima suyo. Uno le pone la rodilla en el cuello. Después, Dziekanski deja de moverse. Una primera autopsia no halló restos de drogas ni precisó la causa de la muerte.

El vídeo ha originado un debate sobre el uso de las pistolas Taser y sobre la actuación de la policía. Hasta que el vídeo fue emitido, la versión oficial sostenía que Dziekanski trató de agredir a los agentes, algo que las imágenes desmienten.


http://www.elperiodicoextremadura.com/noticias/noticia.asp?pkid=337634

Suma i sigue... Estimat anònim. Segurament tu ets el que vols negar la realitat...

Anònim ha dit...

El vídeo dels fets. On és la violència ??

http://www.youtube.com/watch?v=Nspi7X29x3A

Anònim ha dit...

Joan Puig s'apunta al No a les tàser

http://joanpuig.blogspot.com/2007/11/231-no-volem-ser-pioners-en-armes.html

Al cafè amb llet es planteja, taser si taser no. interessant article

http://www.cafeambllet.com/joomla/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=22&Itemid=34

Anònim ha dit...

ERC de Blanes exigeix a l´equip de govern que retiri les pistoles elèctriques a la policia local.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2898_3_235368__Comarques-exigeix-lequip-govern-retiri-pistoles-elctriques-policia-local

Anònim ha dit...

Amnistia i Ajuntament acorden congelar l´ús de les pistoles elèctriques

La reunió entre el regidor de Governació (CiU), Joaquim Tor recillas, i el president d'Amnistia Internacional de Catalunya, Pep Parés, va servir perquè ambdues parts apropessin postures. D'una banda l'Ajuntament de Blanes es va comprometre a no utilitzar les pistoles elèctriques mentre s'elabora un informe que avaluarà els danys que provoquen aquestes armes, i Amnistia va reconèixer que l'ús que es fa a Blanes de les Taser no és «abusiu».
L'acord però, només està subjecte mentre s'elabora aquest informe i, sempre que, aquest l'elabori una entitat neutral. «No farem servir les pistoles elèctriques sempre que se'ns concreti que s'ha contractat una empresa neutral per fer l'estudi i se'ns digui quan hi haurà unes conclusions, mentre les pistoles estaran al cos de la policia local», va esclarir Torrecillas.
Els agents municipals tenen dues pistoles al seu servei, però de moment no han estat mai utilitzades en servei. Únicament s'han provat entre els mateixos policies locals.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2909_3_237513__Comarques-Amnistia-Ajuntament-acorden-congelar-pistoles-elctriques


El temps posa a tothom el seu lloc.

Anònim ha dit...

Blanes congela l´ús de pistoles elèctriques a l´espera d´ordres del Departament d´Interior La Generalitat dóna via lliure als ajuntaments per regular l'ús d'aquests tipus d'estris


El debat entorn a l'ús d'armes immobilitzadores s'ha reobert arran regulació per part del Departament d'Interior de l'ús d'armes i estris policials dels Mossos d'Esquadra. La Generalitat preveu la prohibició de l'ús del kubotan així com de les pistoles elèctriques, entre elles les Taser, i deixa que siguin les unitats especialitzades l'ús de les por-res elèctriques.
L'Ajuntament de Blanes davant aquestes mesures ha demanat una còpia de la instrucció interna per als Mossos d'Esquadra i ha congelat l'ús de les taser per part del seu cos policial, va explicar el regidor de Goveració, Joaquim Torrecillas (CiU). Des de Lloret de Mar, la regidora de Seguretat Ciutadana, Maria Àngels de la Torre (CiU) va declinar fer cap mena de declaracions sobre aquest tema, tot i que membres del cos de policia local tenen entre els seus estris kubotans.
Tot i la notícia de la supressió d'aquests estris immobilitzadors de l'equipament dels Mossos, fonts del Departament d'Interior van manifestar ahir que des de la Generalitat es dóna via lliure als ajuntaments perquè regulin aquest tema i que per tant, siguin els alcaldes qui decideixin si cal o no, que els seus agents portin aquestes armes immobilitzadores; ja que la instrucció d'Interior només té efectes al cos de Mossos d'Esquadra.
No hi ha un estudi que valori danys
El regidor de Governació de Blanes, Joaquim Torrecillas va recordar que Blanes tenia un pacte amb Amnistia Internacional que comportava que el cos policial no usava les taser fins que l'organització demostrés a partir d'un estudi els danys que provoquen aquestes pistoles elèctriques, que poden evitar en molts casos, disparar un tret.
Per tant, Torrecillas considera que el Departament d'Interior ha pres una decisió prescindint de l'estudi però, el regidor va remarcar que Blanes de tota manera, no s'apartarà del que dictamini Interior.
El cas de Blanes i Lloret de Mar
La policia local de Blanes disposa de dues pistoles elèctriques Taser X-26 que disparen descàrregues de 50.000 volts a baix amperatge i provoquen una paralització muscular que causa dolor. El seu ús però, s'emmarca dins un protocol d'actuació que permet, que quan es dispara la taser els altres agents reaccionin i corrin cap a la persona que rep per evitar que aquesta caigui al terra i, reduir-la sense cap mena de mal físic.
A Lloret de Mar, alguns agents de la policia local tenen entre els seus estri, el kubotan però no està contemplat dins les eines regulars del cos, i per tant, no el suminstra l'administració local. Només el porten els agents que opten per comprar-lo ells mateixos.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008031300_3_253279__Comarques-Blanes-congela-pistoles-elctriques-lespera-dordres-Departament-dInterior