divendres, 21 de setembre del 2007

Turisme de fireta

Diuen que som el pòrtic de la Costa Brava, que som una ciutat turística i que hem apostat pel turisme de qualitat. Sincerament, m’agradaria que algú m’expliqués com es pot apostar pel turisme de qualitat, quan Blanes només té un hotel de quatre estrelles...
A més, només cal tenir una mica de memòria per adonar-se que fins a 5 hotels han caigut per fer-hi apartaments, que segons sembla dóna molta més pela. A tot això hem de sumar-li el fet que les vivendes de segona residència suposen el 54 % del total de les vivendes que trobem a Blanes.

Senyors, no es deixin enganyar. A Blanes vivim del turisme de fireta que ve de les rodalies de Barcelona, i gràcies. Sí, un turisme escarransit i que s’abalança sobre la nostra ciutat durant una mica menys d’un mes, que és el que dura la temporada turística. Tots tenen el seu apartament o sinó la caravana al càmping. De casa arriben amb el cotxe ben ple, no sigui cas que no trobessin alguna cosa al supermercat. Com a molt, faran un gelat quan van a fer una volta o a menjar una “paella” en el lloc més insòlit. De tant en tant, els fillets vindran sense pares i amb una bona colla d’amics en busca de xerinola. Es pensen que pel fet d’haver travessat el riu Tordera i el Llobregat, es troben en un poble perdut de la mateixa Seichelles, on no hi existeix ni la llei ni el respecte. Mal encaminats van.
Tot aquest turisme de fireta és conseqüència del que realment tenim. Tenim una zona turística anclada als anys setanta, sent generosos, en un estat extremadament degradat. No cal mencionar el famós “carrer de les merdes”, perdó volia dir Colón, les vint-i-quatre ratlles pintades sobre la calçada, la brutícia acumulada pels contorns dels vials o la deixadesa dels pocs espais verds que podem gaudir. Tot això ha desembocat en un tancament progressiu de negocis turístics a la zona de s’Abanell.

No cal mirar cap color polític en concret, ja que tot són còmplices o culpables de la mort progressiva de s’Abanell. Ningú ha estat capaç de fer-li un rentat de cara, almenys per treure-li les lleganyes. Fins ara s’ha optat per la política de colònia, consistent en camuflar els defectes amb quatre plantetes.
Ara, comencem a pagar-ne les conseqüències, i si això no fos prou, cada cop tenim menys platja. I jo penso, al final que els hi vendrem? Al pas que anem, ni de fireta ni de mercedes.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sembla bé, però cal esperar si els actuals governants faràn alguna cosa, ja que tots ells ho tenien en el seu programa electoral.
Per tant, no adelantem acontexeiments.

talcomraja ha dit...

Malauradament com bé has dit tots els partits ho tenien en el seu programa. Però ja en temps del bipartit, del tripartit, de Pujadó en temps de Ramos... també ho tenien. Govern i oposició no es diferencien en polítiques o programes, sinó simplement en cares, persones i interessos. Fins que no hi hagin interessos per part d’algú res canviarà.

Anònim ha dit...

Tranquils, que el súper regidor de Turisme (el de la revisteta) posarà fil a l'agulla i ho arreglarà tot amb llumetes de colors i fonts

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb tu, tal-com-raja, i és que veig que es prioritza els interessos del totxo, de la construcció, per sobre dels del turisme.

Jo he tingut sempre una teoria:
Que els interessos del sector de la construcció, no només són diferents dels del turisme, sinó que, a més, hi són oposats i antagònics.

Un municipi que basa la seva economia en el creixement infinit, mai, mai, mai, podrà tenir turisme de qualitat. Mai.

El problema és que els dos partits a Blanes majoritaris i més grossos (que són els que la gent vota en més quantitat), Convergència i Unió i Partit dels Socialistes PSC-PSOE, no tenen cap mena d'intenció d'invertir aquesta inèrcia, la de continuar amb el creixement urbanístic sense fi.

Per exemple, com més segones residències per a gent de Barcelona, menys clientela potencial per a càmpings, hotels i hostals.
Fins fa 15 o 20 anys, les famílies de BCN, s'allotjaven en establiments hotelers com a clients, però si les mateixes famílies ara si es compren segona residència, és una competència deslleial (en la meva opinió: irracional i lamentable) contra el sector Hoteleria.

El totxo sempre perjudicarà al sector turístic, que serà abandonat i minoritzat (com a sector econòmic) per part dels polítics que manen més, dels més majoritaris.

Igual com fins fa no massa anys es convenia que a la SAFA no li interessava que hi hagués turisme a Blanes, ara és el sector de la totxana, el que està perjudicant al sector turístic.